Invallersproof

boy-369236__180Invallen is al snel niet fijn als je regelmatig een heleboel weerstand en gedragsproblemen ervaart bij kinderen. Vaak komt dat doordat een klas, of een deel daarvan, niet “Invallersproof” is: bij de eigen leerkracht worden de regels opgevolgd, dat wil zeggen: er is te weinig eigen sturing bij de kinderen om zelf het gewenste gedrag te laten zien. De leerkracht is het stuur. Als de leerkracht er niet is moet de invaller direct teugels tevoorschijn halen en dan maar zien of de kinderen zich laten mennen. Het kan nog erger: de eigen leerkracht heeft zelf ordeproblemen en dan is er voor de invaller al helemaal geen aanknopingspunt. Knap dat zo’n invaller er toch nog een aardige dag van weet te maken.

Laatst werden er op mijn school op één dag vier van de acht klassen vervangen omdat drie leerkrachten naar dezelfde BHV cursus moesten. Eén invaller was vertrouwd, de drie andere waren voor het eerst op onze school ingezet.

Het werd een prima dag: dat deed mij als directeur goed. Natuurlijk zijn de kwaliteiten van een invaller buitengewoon belangrijk maar de échte test is hoe de invaller de klas zelf ervaart. En als dat is: “Wat een fijne klas, de kinderen vertelden me precies hoe ze het gewend zijn” of “Ik deed sommige dingen anders en dat ging prima” dan heeft de klas het predikaat “invallersproof” gekregen.

Natuurlijk is dat een tijdelijke zaak. Ook goede gewoonten in een klas die maken dat kinderen onafhankelijk van een leerkracht taakgericht en regelopvolgend zijn, dienen te worden onderhouden. Dat resulteert in zelfstandige en onafhankelijke kinderen die zichzelf kunnen bijsturen, een prettige werksfeer voor invallers en rustig gevoel voor de leerkracht die ziek is.

Hoe doe je dat: een klas “invallersproof” maken? Stuur me jouw inzichten. Ik zal ze meenemen in een volgend blog over dit onderwerp.

 

 

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in drukke klas, Invallersproof, moeilijke klas, orde houden, X en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s