“Dat hoef ik niet van mijn ouders”, over gezagsondermijning door de ouders van je leerlingen

boys-286245_1920Er is iets niet in orde met gezag in het onderwijs en het niet toevallig dat het mij elke keer opvalt als ik leerkrachten spreek, lees over onderwijs of in mijn eigen praktijk in de klas.

Herken je dit:

 • de schoenen moeten uit in de klas vanwege het vele zand dat anders na het buiten spelen mee naar binnen komt. Deze schoolafspraak staat in het jaarboekje. “Dat hoef ik niet van mijn ouders” zegt het kind en jij hebt als leerkracht nooit een bericht van deze ouders gehad met een eventuele reden om van deze regel af te wijken. Het kind krijgt voor deze dag het voordeel van de twijfel en je belt er na school nog even achteraan.
 • er mag geen mobieltje mee worden genomen op kamp en dat staat expliciet in een ouderbericht. Een ouder mailt dat haar kind wel een mobieltje krijgt want ” ze moet ons altijd kunnen bellen.” Geen overleg, geen vraag: deze ouder doet dat gewoon. Gevolg: onrust in de klas want als zij dat wel mag….. De ouders zijn kwaad als je refereert aan de schoolafspraak. Dan bespreek je het met de leerling. Die begrijpt het nu wel maar zit in een spagaat tussen ouders en leerkracht.
 • Een ouder komt na een pittige invaldag je klas binnen en gaat je vertellen dat je beter orde moet houden in de klas want de klas kwam erg onrustig naar buiten. Ze is zelf geen leerkracht maar zegt dat als kinderen niet willen luisteren dat altijd aan de leerkracht ligt. “Zie jij ze maar in het gareel te houden, daar ben je toch voor opgeleid?” Je bent sprakeloos.
 • Opmerkingen als ” mijn kind doet dat nooit”  of ” ik ken mijn kind goed en ik geloof er niks van dat hij dat doet” en varianten daarop: ouders die jou niet geloven maar alleen de verhalen van hun kind. Je staat met je rug tegen de muur.

Zonder hier eerst oplossingen voor op te noemen heb ik een vraag: heb jij ook situaties meegemaakt waarbij ouders compleet voorbij gaan aan het gezag dat je hebt als leerkracht? Laat het hier weten!

Als je in dit onderwerp geinteresseerd bent dan is deze bijeenkomst wellicht iets voor jou: http://hetkind.org/agenda/onderwijsavond-joop-berdingwouter-pols-wie-denk-jij-wel-dat-je-bent-het-gezag-van-leraren/

Ik zou zeggen deze week: weet dat je het gezag hebt, maar niet altijd krijgt. “Hoofd omhoog en borst vooruit”  zou mijn moeder zeggen. Op dit onderwerp zal ik vaker ingaan dus niet alleen je voor beelden van gezagsondermijnende situaties maar ook je gedachten er over zijn van harte welkom. Fijne werkweek!

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in Energie houden, gedrag, gezag, moeilijke klas, orde houden, X en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op “Dat hoef ik niet van mijn ouders”, over gezagsondermijning door de ouders van je leerlingen

 1. Herkenbaar. Om op het geval van het mobieltje terug te komen : a) wil je dat al helemaal niet. Nog in de beginjaren hadden we dat niet door en kind belde of textste over iets dat een hele rel gaf. Nu doen we dat af met het feit dat er een telefoon aanwezig is (hetzij vast van de eigenaar van het verhuurde of de mobiele telefoons van de leiding.) Daar is weinig tegenin te brengen door ouders !
  Wat betreft de schoenen (e.d) spiegelde ik altijd door net te doen alsof ik op thuisvisite kwam en ik me niet zou houden aan de afspraken aldaar (bijv. met de schoenen aan op de bank. Dat doe ik thuis ook !) Wat dat betreft heb ik spiegelen altijd als zeer sterk ervaren !

  Like

 2. invaltips zegt:

  Goed idee inderdaad dat spiegelen!

  Like

 3. Jeanette van der Meijden zegt:

  Ik heb een gezagondermijnend voorbeeld!
  Twee kinderen zijn boos op elkaar
  Ze hebben allebei geschopt/geslagen…

  Waarom heb teruggevochten? Je weet toch dat je zo snel mogelijk naar de leerkracht moet gaan?

  Mijn ouders zeggen dat ik terug mag slaan/schoppen…

  Wat moet je hiermee als leerkracht?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s