Hier begint het mee als je invalt in groep 8

image

Nu ik drie weken groep 8 achter de rug heb weet ik weer precies waar het in deze leeftijdsgroep om draait: duidelijkheid en consequent zijn. Kinderen van 11-12 jaar kunnen heel vindingrijk zijn in het vinden van de “mazen in het net” en dat is aan de ene kant grappig want vaak doorzichtig, aan de andere kant is het ook vermoeiend. Het vraagt grote alertheid, doorzettingsvermogen en kracht om op je eigen punt te blijven staan. Dat kan soms echt voelen als ” handjedruk”.

Houd je boodschappen kort, ook een uitleg. Pas desnoods de eerste tijd je opdrachten aan zodat je instructie eenvoudig kan blijven en iedereen aan de slag kan. Succeservaringen, ook kleine, zijn belangrijk voor jou en voor de kinderen.

Slaap goed, ga echt op tijd op bed. Juist deze leeftijdsgroep kan enorm veel energie slurpen wanneer het een groep is die je grenzen (en je uithoudingsvermogen om die grenzen te blijven aangeven) uitprobeert. Wees er op bedacht dat als je uitgerust bent je hier veel beter mee om kunt gaan. Zorg dat je elke dag iets ontspannends doet waarvan jij weet dat je je accu er mee op laadt.

Haal kennis over kinderen waar je een vraagteken bij hebt bij collega’s of de eigen leerkracht. Mij is het al vaak genoeg gebeurt dat een klein detail een groot verschil maakte. Het is onmogelijk om in een klas te stappen en meteen de gebruiksaanwijzing te snappen.

Wees trouw aan jezelf en laat het weten als je het niet redt. Het is geen schande als een klus je te zwaar is. Ik als doorgewinterde juf heb er ook nu een aardige kluif aan en begrijp het volkomen dat leerkrachten er zich aan kunnen vertillen. Vraag om hulp of geef anders de klus terug.

Wat ik wel eens jammer vindt dat in scholen een invaller wordt gezet voor de moeilijkste groep, terwijl het veiliger en fijner voor iedereen kan zijn dat een andere leerkracht in het team deze groep overneemt en de invaller zijn/haar (makkelijker) groep doet. Iemand die de kinderen uit groep 8 al kent heeft vaak veel sneller grip op de zaak, heeft misschien deze leerlingen al eens een jaar gehad en weet in elk geval de weg in de school en alles wat daarbij hoort. Een makkleijke groep krijgen als invaller is nog zo makkelijk niet als je eerst de kinderen, de gewoonten, enz. moet leren kennen.

Maar dit terzijde. Ik doe nu een langdurige invalklus op een school met dezelfde werkwijze als waar ik vast werk dus dat scheelt al een heleboel. En veel scholen beseffen dat groep 8 een pittige klus kan zijn, zeker de laatste maanden van het schooljaar. Je krijgt te maken met leerlingen die er geen zin meer in hebben, zoals een leerling deze week boos zei dat hij het balachelijk vond dat er nog gerekend moest worden. Ze hadden tenslotte al een advies over het niveau gekregen en wat was er dan nog te oefenen. Of een andere leerling die vond dat de laatste twee maanden op school alleen maar leuk hoeven te zijn. Dan hoef je toch zeker niks meer te leren. Ik ga dus verschillende werkvormen toepassen, en ja: gewoon blijven oefenen. Want iemand die heel goed kan dansen/zwemmen/pianospelen kan alleen op dat niveau blijven door oefening. En dus als je je niveau nu weet is het zaak niet weg te zakken. Toch?

Veel succes met de laatste loodjes in groep 8 voor wie het geldt!

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in drukke klas, ervaringen, gedrag, moeilijke klas, ontspannen, oplossing, orde houden, tegenzin, werkplezier en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hier begint het mee als je invalt in groep 8

  1. Monique zegt:

    Ik mag nu invallen, tot de zomer,
    in een instroomgroep 1 en het is een geweldig clubje, waar ik heel blij mee ben. Maar de meester van groep 8 is uitgevallen doordat hij overspannen raakte, mede door de leerlingen van zijn groep. De school besloot hun juf van vorig jaar te vragen de klas over te nemen en haar groep aan een invaller te geven. Dit werkt prima en iedereen tevreden. Het is werkelijk soms een hele klus en dan is het fijn als de school het zo oplost.
    Succes deze laatste maanden en geniet er ook van.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s