Op de valreep nog een grote invalklus

girls-914823_640Met ingang van deze maand maak ik weer een groep 8 (klas 6 Vrijeschool) af tot het einde van het schooljaar. En invallers weten het; dit is de vaak de lastigste klus van alle invalklussen op de basisschool:

  • de kinderen zijn al ingedeeld naar voortgezet onderwijs dus de motivatie is niet bij ieder kind optimaal
  • de kinderen voelen het einde van de basisschooltijd naderen met alle spannende zaken die erbij horen: schoolkamp, eindtoneel/musical, afscheid nemen van een vertrouwde klas.
  • zo’n klas heeft juist door de noodzaak van een invaller een extra hobbel te nemen: de invaller zelf. Want die is nieuw en brengt op de valreep misschien nog wat andere gewoonten mee. Of je daar zin voor wilt maken als 11-12 jarige aan het einde van je schoolloopbaan.
  • Je kent de kinderen niet en op al deze zaken dien je toch adequaat in te spelen.

Het is niet de eerste keer dat ik zo’n klus krijg daarom weet ik dat het een hele uitdaging is. Met de volgende ingrediënten wordt het voor alle partijen een succes:

  • duidelijk en streng zijn met liefde: wij willen allemaal prettig kunnen werken in deze klas
  • interessante lessen geven. Dat betekent niet tot midden in de nacht lessen voorbereiden maar slim gebruik maken van wat je als invaller allemaal kunt en aan talenten in huis hebt. Ik nam op dag  1 mijn gitaar en liedboekjes mee. Elke dag zingen en nieuwe liederen zingen waarin solozingen en bewegen in verpakt zitten. Iedereen zit er weer kaarsrecht en vol aandacht bij!
  • Maak gebruik van elk signaal in de klas. Kom er bijvoorbeeld de volgende dag op terug als je merkt dat kinderen last van elkaar hebben, bepaalde gewoonten hebben die juist heel goed zijn, enz. Laat de kinderen weten dat jij ziet wat er gebeurt en doe er wat mee: benoemen, een afspraak over maken, een gesprekje over voeren met elkaar.Zo smeed je snel een band met elkaar.
  • Maak plezier met de klas: doe een spel dat de klas goed aan kan, hou het luchtig waar mogelijk en deel een knipoog hier en een compliment uit daar.

Tot slot merk ik juist nu hoe ik mijn eigen Praktijkmap Invallers goed kan gebruiken. Wat handig dat ik dat heb gemaakt, ook voor mezelf 😉

Fijne werkweek allemaal!

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in bevlogenheid, drukke klas, ervaringen, gedrag, Genieten, jezelf ontwikkelen, moeilijke klas, Probleem oplossen, werkplezier, zingen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s