Gastblog: Plezier in je werk: hoe houd je dat?

LoyalisEen gastblog: altijd verfrissend om vanuit divers invalshoeken naar het invallen te kijken. Laatst had ik twitter contact met Loyalis, de verzekeraar van onder andere arbeidsongeschiktheid voor leerkrachten. De uitdaging die ik voorlegde: wat doet Loyalis om juist te voorkomen dat mensen in het onderwijs van deze verzekering gebruik moeten maken. Niet alles is te voorkomen, een deel wel.

Dus….vandaag daarover een gastblog van een medewerker van Loyalis:

De belangrijkste reden dat je hebt gekozen voor een baan in het onderwijs is vast het plezier in je werk. Ik kan me voorstellen dat plezier houden niet altijd makkelijk is: als invaller moet je telkens afwachten of en waar je aan de slag kunt, wat de nodige onzekerheid met zich meebrengt. Bovendien laten de vele bezuinigingen in het onderwijs hun sporen na en kan je de werkdruk als hoog ervaren. Om vitaal te blijven, is het toch van groot belang om steeds met plezier aan de slag te blijven.

Als invaller werk je op verschillende scholen, vaak voor een kortere tijd. Op de ene school is het leuker werken dan de ander. Misschien heb je een leidinggevende die je heel erg op je huid zit. Of de randvoorwaarden zijn niet goed, zoals kapotte printers of een vies gebouw. Ook al blijf je niet lang op een school, het zijn wel allemaal zaken die het plezier in je werk kunnen aantasten. De werkdruk kan er ook voor zorgen de kwaliteit van je werk, je gezondheid en je privéleven hieronder lijden. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het vak van docent in de top 10 van beroepen met de hoogste werkdruk staat. Zeker in het onderwijs is vitaliteit en bevlogenheid heel belangrijk. Voor je leerlingen, maar bovenal voor jezelf.

Ook als invaller is het belangrijk om verbeterpunten en voor jou storende zaken met collega’s en leidinggevenden van je tijdelijke werkgever bespreekbaar te maken. In een school met een open cultuur – die rekening houdt met je wensen – gaat zo’n gesprek makkelijker. Helaas kun je waarschijnlijk niet altijd kiezen waar je gaat werken. Tenslotte moet er ook bij jou brood op de plank komen. Maar het is altijd goed je ogen open te houden en zoveel mogelijk een school te kiezen waar je je prettig voelt.

Wij adviseren scholen in hoe ze het werkplezier bij medewerkers kunnen vergroten, bijvoorbeeld door het veranderen van gedragsvormen of de cultuur in de organisatie. Ook op beleidsniveau adviseren we over maatregelen die de duurzame inzetbaarheid van personeel versterkt. Daarnaast faciliteren we workshops en trainingen voor werkgevers én leraren. Helaas is er voor invallers doorgaans geen budget om hieraan deel te nemen. Een slechte zaak en hopelijk verandert dat in de toekomst. Wij raden werkgevers aan zulke opleidingen voor iedereen beschikbaar te maken, vaste krachten en invallers. Ongetwijfeld komt dat jouw werkplezier ten goede.

Prof. Dr. Tinka van Vuuren
Senior Consultant Kennis & Consult bij Loyalis
Bijzonder hoogleraar Strategisch Human Resource Management bij de Open Universiteit Nederland

 

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in Energie houden, werkdruk, X en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s