Wees er klaar voor en poets jezelf op!

girl-878279__180Binnen mijn eigen bestuur ben ik actief om de Wet Werk en Zekerheid op een goede manier toe te passen. En met een goede manier betekent dat goed voor zowel invallers, leerlingen en het personeel dat al op school rond loopt. Eigenlijk is het niet zo moeilijk om het voor zoveel verschillende partijen goed voor elkaar te krijgen, als je maar begint bij de invallers. Want als die zich prettig voelen in een situatie merken hun leerlingen dat direct en werkt het prettiger in het team.

Dat beginnen bij de invallers vraagt van alle betrokkenen een heel nieuwe kijk op de zaak. Het kompas moet echt de andere kant op want wie kijkt er nu eerst naar de invallers? In de praktijk wordt eerst vooral naar het geld gekeken (begrijpelijk want budgetten zijn beperkt), dan klinken de geluiden (noden en wensen) van zittende leerkrachten door en is van de leerlingenpopulatie zoals die is bekend wat er nodig is. De invaller is vaak nog steeds de pleister, de snelle oplossing, degene die de klas even bezig houdt. Laat staan dat de stem van de invaller wordt gehoord.

Juist doordat ik bij dit proces van de invoering van de Wet Werk en Zekerheid zo nauw betrokken ben merk ik wat een kans hier ligt voor de positie van de invaller, een volwaardige leerkracht. Ik hoor, en niet alleen binnen mijn bestuur maar ook elders, als het gaat om invallers geluiden als scholing, vaste aanstelling, betrokkenheid en vaste aanspreekpunten. Dat klinkt mij als muziek in de oren.

Ik ga nog hard aan het werk, we zijn er nog niet, maar het gaat lukken: de invaller wordt een leerkracht met een toegevoegde waarde in elke school. Wow, dan ben je kostbaar als invaller… Ik zou zeggen invallers: poets jezelf op, wees er klaar voor want er komen betere en voor jou hopelijk ook vastere tijden! Heb alleen nog een beetje geduld want de processen kunnen traag zijn.

En…merk jij al wat binnen jouw school / bestuur / organisatie iets positiefs door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid?

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in Wet Werk en Zekerheid en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wees er klaar voor en poets jezelf op!

  1. angeline zegt:

    En nu de andere realiteit: besturen huren een ‘uitzendbureau’ in waar alle poolers van een heleboel besturen inzitten. Bureau garandeert inval en let op dat het max aantal niet overschreden wordt. Als pooler leg je je min of meer vast voor aantal uren per week en wordt dan dagelijks gebeld. Maandag school A, dinsdag school B etc. Geen zekerheid, geen binding, niets opbouwen, veel reistijd en uitzoekwerk. Een ruime positieverslechtering ten opzichte van eerder. Overigens zitten in zo’n pool niet alleen (zoals vaak gesuggereerd wordt) ervaren leerkrachten die inval leuk vinden of erbij doen en aanstormend talent, maar ook leerkrachten die na langdurige contracten door bezuiniging tussen wal en schip vallen.

    Like

  2. invaltips zegt:

    Ik ken geen invallers (tot nu toe) die het prettig vinden om zo te werken. Je reactie zal velen uit het hart gegrepen zijn. Er zijn gelukkig besturen die de invallers wél een warm hart toedragen maar als invaller heb je niet altijd de keus.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s