In deze vakantie kun je het alvast oefenen

maldives-666118__180De 40 urige werkweek is ingevoerd en nee: niet meteen roepen dat het altijd véél meer uren zijn in de week. Deze vakantie kun je namelijk alvast even oefenen zodat je straks veel beter je tijd en energie kunt verdelen. Want het verminderen van werkdruk: daar gaat dat om. En wie gaat dat doen: jijzelf!

Ik ben er altijd een tegenstander van geweest om bepaalde schoolklussen door te schuiven naar de vakantie. Ja, zo kun je ongemerkt steeds meer hooi op je vork nemen. Dat kan zelfs zover gaan dat de vakantie voor bij is en je accu nog steeds niet opgeladen. Foute boel!

En wat adviseer ik: doe iets voor school in de vakantie. Huh?

Het verschil is: werk vooruit. Doe dat met mate, bv. deze zomer drie keer een ochtend. Kies iets uit waarvan je straks zeker weet dat je het effect gaat merken.

Want het effect: daar gaat het om in de 40 -urige werkweek. Baken je tijd elke week af voor voorbereiding, nazorg en alles wat er omheen komt. Probeer in het nieuwe schooljaar eens uit te komen met de uren waar je voor bent aangesteld. Je ontdekt dan vanzelf waar het lek zit. Juist als invaller kun je veel tijd kwijt zijn aan het je oriënteren op nieuwe/ andere zaken en dat is niet erg, juist goed. Zo kun je het werk op een prettige manier doen en zijn de leerlingen voorzien van goed onderwijs. Ga je dan niet te buiten aan een heel circus van allemaal leuke dingen optuigen als je uren al opgesoupeerd zijn. Saai? Nee hoor, je voelt je veel prettiger als je niet overbelast raakt.

Maar wat kies je als invaller dan om in de zomervakantie alvast mee vooruit te werken als je nu nog niet weet waar je gaat werken?

  • Organiseer je invaltas en je invalspullen en verbaas je over wat je weg kunt gooien. Dat ruimt op!
  • Maak een lijstje van spullen die je nodig hebt voor het invallen en koop het 😉
  • Zoek en bekijk op internet naar handige sites die je nu alvast in je favorieten kunt zetten (in de Praktijkmap Invallers heb ik er al een boel verzameld voor je!)
  • Zet je administratie op voor het nieuwe schooljaar ook hiervoor vind je een handig schema in de Praktijkmap Invallers maar maak gerust je eigen versie.
  • Neem rustig de tijd om een leuke lessencyclus of losse lessen te ontwerpen over je favoriete onderwerp
  • Reflecteer op je afgelopen jaar: waar ga je dit jaar nee tegen zeggen en wat wil je dit jaar juist heel graag doen? Opschrijven en in je invalmap doen!

Heb je nu het gevoel dat je klaar bent voor het nieuwe schooljaar? Ga lekker vakantie vieren en zorg ervoor dat je je in het nieuwe schooljaar een beetje aan je uren houdt. Ben je nu al bang dat dat je niet gaat lukken? Vraag je dan direct af waar dat aan ligt en los het probleem op. Lukt dat niet? Mail me maar: invaltips@gmail.com en ik sta je graag met raad en daad bij! Ik hou van praktisch werken en toch kwaliteit leveren dus ik help je graag.

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in Praktijkmap Invallers, vakantie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s