Van mij moeten ze in de rij!

row-655820__180Ik vaar nu op de boot terug naar Ameland na een gezellig weekend Londen. Er waren heel wat kinderen die daarnet bij de veerhaven stonden te trappelen om hun schoolreisje te beginnen. Hoewel het koud en regenachtig was leken ze erg veel zin in te hebben en dat is altijd een leuk gezicht.

Minder leuk werd het toen de boot aankwam en wij allemaal op de boot gingen. Links en rechts werd er ingehaald, geduwd en geschrééuwd. Ik snap het wel: plaatsjes bij het raam zijn felbegeerd en groepsvorming in de klas maakt dat je wilt laten horen dat je een plekje hebt gevonden. Bovendien: het zijn kinderen.

Voor andere passagiers is dit gedrag echter heel vervelend. En eerlijk gezegd: ik zag geen enkele leerkracht / leiding de boel beteugelen, ze lieten ze lekker hun gang gaan. Ik kreeg als leerkracht plaatsvervangende schaamte. Een grote vloedgolf aan beweging en geluid moet iedereen maar even over zich heen laten gaan en ik zag mensen onwillekeurig wegduiken.

Dat kan echt anders! Ook dát is op de boot te zien, als er groepen uit Duitsland of België komen. Daar is het op scholen gebruikelijk dat kinderen een rij vormen en als rij zich verplaatsen. Wat je dan ziet bij de boot: één begeleider staat voorop, de kinderen formeren een rij met behulp van andere leiding. Men laat alle passagiers eerst aan boord gaan en rustig wandelt de hele groep er achteraan. Geen plekje bij het raam? Je zit niet bij elkaar? Jammer dan. Iets belangrijkers is wél gelukt: met respect voor de medepassagiers de bootreis maken. Rust voor iedereen. Het lijkt overdreven maar het is wel effectief: ook op het strand zie ik dat zij de kinderen eerst in een rij laten staan, de kinderen tellen en meteen kunnen zien of iedereen de spullen bij zich heeft. Het is een mooi gezicht!

Eenmaal op de boot blijft de rust bij de Duitse en Belgische groepen. Niet bij veel Nederlandse groepen. Daar doen de kinderen vaak nog even tikkertje of verstoppertje op de boot: het rondrennen en schreeuwen blijft….soms over de banken en tafels heen! Belgische en Duitse kinderen doen dat niet. Die zijn goed voorbereid en doen een spelletje met elkaar, lezen of maken een puzzeltje aan tafel.

Ik hou van een rij en pas het zelf vaak toe. Op mijn school gaan kinderen altijd in een rij naar binnen en iedereen blijft achter de juf of meester. Naar de gymzaal lopen, op excursie: als de kinderen aan een rij gewend zijn dan gaat het vanzelf. En soms deel ik voor de orde de rij ook nog in op namen zodat bepaalde kinderen uit elkaars buurt lopen. Geen gerommel (trekken en duwen) onderweg!

Streng? Jazeker. Maar ook duidelijk en veilig voor de kinderen zelf en ook voor medepassagiers en mede weggebruikers. Het is echt niet zielig als kinderen netjes op hun plek moeten blijven zitten tijdens een reis met het openbaar vervoer. In Londen zag ik het dit weekend weer hoe fijn het is dat je met zoveel mensen toch rustig gebruik kunt maken van bus en metro. En hoe komt dat……..door een rij met elkaar te vormen!

Fijn voor alle kinderen die op Ameland komen: daar is véél, heel veel ruimte voor tikkertje en verstoppertje. Dus begeleiders: hou het rustig op de boot en laat de kinderen lekker genieten met elkaar op het eiland, veel plezier met elkaar!

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in orde houden en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Van mij moeten ze in de rij!

  1. Jan Tuininga zegt:

    Dit is al zo bijna zo oud als er schoolreisjes naar Ameland komen. Kan me herinneren dat de kapitein van de veerboot op zoek was naar de leiding van een groep, dat was in de tijd van dhr. Keijer) ,dus geen nieuw probleem maar het zoveelste bewijs dat er van alles schort aan de opvoeding van de kinderen in dit land.

    Like

  2. Pingback: Het is niet moeilijk om het lekker én gezond te houden op kamp! | invaltips: alles voor de invaller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s