Als ik dat had geweten…!

girl-102831__180Laatst hoorde ik weer eens dat een school klassen naar huis stuurde omdat er geen invaller zou zijn. Nu wist ik deze keer toevallig van een invaller die zich al diverse keren had aangeboden aan de overkoepelende organisatie maar kwam er niet binnen. De school die te horen krijgt dat er geen invallers zijn neemt dit voor waar aan terwijl er invallers geweigerd zijn. Dit is een situatie waarvan de kinderen de dupe zijn en de invaller die graag wil invallen ook.

In de marketingwereld is het fenomeen “gatekeeper” een bekend verschijnsel. Een gatekeeper is iemand die de telefoontjes ontvangt voor degene die de beslissingen neemt. Bijvoorbeeld een directiesecretaresse, een coördinator, een administratief medewerker.

De gatekeeper heeft als rol om vragen van externe af te vangen en te pareren met als doel de eigen leidinggevende te ontlasten. De gatekeeper vraagt naar de beller wat haar/zijn vraag is. Call centers die in opdracht werken voor organisaties proberen langs deze gatekeeper te komen door te vragen of ze de beslisser zélf mogen spreken. Daarbij geven ze niet de vraag die ze willen stellen al bloot, omdat men dan niet doorverbonden wordt.

In het onderwijs zijn er ook gatekeepers. Gatekeepers zijn voor invallers medewerkers die de invallers afroepen en bepalen wie op welke school kan vervangen. Deze mensen blijken soms  veel macht te hebben en houden er soms eigen criteria op na om invallers te weigeren terwijl ze daarvoor niet gemachtigd zijn. Soms lopen invallers vast op zo’n gatekeeper terwijl de school zelf graag de invaller zou willen inzetten.

Heb je ook zo’n situatie mee gemaakt dat je niet langs de gatekeeper komt? Doe dan net als de call centers en probeer je rechtstreeks te wenden tot de school en daar leerkrachten/bouwcoördinatoren of directeur te spreken. En dat hoeft niet altijd per telefoon, ga er even langs al of niet op afspraak. Mochten zij jou graag als invaller willen en je toch terug verwijzen naar de gatekeeper (de invalpool, de stichting, enz.) om je daar aan te melden als invaller leg dan uit dat je daar eerst niet langs kwam en vraag dan om een aanbeveling.

Heb jij ook zulke ervaringen opgedaan en er al of niet een oplossing voor gevonden? Ik hoor het graag!

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in invalpool en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s