Elke dag muziek in je klas: zo makkelijk is het (1)

singing-18382__180In ZorgPrimair van Schooljournaal (CNVO) verscheen laatst het artikel “Muziek op school, ook dát nog!” van mij over muziek op school en hoe makkelijk het is om daar elke dag in je klas mee bezig te zijn. In drie delen geef ik je dit artikel mee als je het nog niet had gelezen.

Het rooster zit vol, er zijn projecten en aandachtspunten genoeg en elke dag gebeuren er wel onverwachte zaken in je klas. En dan moet je ook nog een plekje vinden om aan muziek te doen op school? Toch weet ik zeker dat je het heerlijk zou vinden om samen met de kinderen te genieten van muziek: zingen, luisteren, spelen.

Ik werk op een school waar muziek de gewoonste zaak van de wereld is als onderdeel van elke dag. Maar bij ons rukken ook allerlei zaken op die proberen te knabbelen aan de tijd die wij aan muziek besteden. Gelukkig hebben we een aantal goede muzikale gewoonten en gaan wij als collega’s uit van dezelfde muzikale lijn. Hierover kun je in dit artikel lezen. Daarna geef ik tips over hoe je zelf direct aan de slag kunt met muziek zonder het rooster overhoop te halen en wat je kunt doen als je hindernissen ervaart bij het geven van muziekles. Ik wens dat je geïnspireerd en op jouw manier met muziek aan de slag durft te (blijven) gaan met je leerlingen!

De muzikale gewoonten van de Michaëlschool (Leeuwarden)

 • De dag begint met de ochtendspreuk, meestal gevolgd door een lied.
 • Bij het wisselen van de lessen wordt vaak een lied ingezet.
 • Vóór het eten: samen een eetspreuk opzeggen of een eetlied.
 • Bij de kleuters ( en ook vaak bij de lagere klassen) wordt het opruimen, klaarzetten,  wisselen van activiteit gemarkeerd door een lied. De leerkracht zet in, kinderen nemen het direct over.
 • Elke week heeft klas 1 t/m 3 en klas 4 en 5 gezamenlijk koorzang.
 • Veel leerlingen in klas 6 brengen niet meer de motivatie op om in een koor te gaan zingen. Zij worden in de klas uitgedaagd met liederen, ook bij de lessen Engels.
 • Kinderen die een instrument spelen krijgen regelmatig op school de gelegenheid allen of samen met anderen te spelen als onderdeel van een feest of bijzondere activiteit.
 • De school beschikt over een uitgebreide set schoolinstrumenten zodat alle kinderen zelf ook verschillende ervaringen kunnen opdoen.
 • Lopen van en naar de gymles, op schoolreis of excursie: vaak beginnen leerlingen al te zingen.
 • Leerkrachten hebben het in hun gewoonte om ter bevordering van de sfeer een lied in te zetten dat de kinderen goed kennen, maar omdat de kinderen het gewend zijn doen ze het uit zichzelf vaak al.
 • De Michaëlschool heeft een eigen schoollied. Alle kinderen kennen het en bij bepaalde bijzondere gelegenheden wordt dit lied gezongen, ook samen met de ouders.
Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in muziek, zingen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s