Zo wordt het met een rommeltje toch nog leerzaam!

garbage-42535__180Mijn collega vertelde me over de klassendienst die vorige week toch niet helemaal de klus goed geklaard had: niet goed geveegd, stoelen niet van de tafel en ook niet de kring klaar gezet voor het Sinterklaas feest. “Ja maar er was niemand die ons de instructie gaf…”sputterde er één.

Daar wist mijn collega wel raad mee, zij heeft de ervaring met 11- en 12 jarigen dat die uit zichzelf snappen dat er voor dat feest een kring moet komen en dan ook de stoelen klaarzetten. Doodgemoedereerd heeft ze op de vroege ochtend van het feest de klas aan het lezen en de klassendienst aan hun taak. Zonder de lakens uit te delen heeft ze hen zelf laten “ontdekken” wat er nog te doen was voordat het feest kon beginnen.

En ja hoor, ze kwamen er uit. De kinderen hebben weer wat geleerd en het feest was geslaagd.

Als invaller kom ik ook wel eens in rommelige klassen en inderdaad het helpt: rustig aan, samen even opruimen en alles klaarmaken. Je humeur kan van slag raken als je rommelig moet beginnen. Met deze kalme aanpak begin je toch prettig. Bovendien schept het ook meteen een band met de klas die je die dag hebt: samen een mooie klus geklaard en dan lekker aan het werk!

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in humeur, opruimen, werkplezier en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s