Niet weggaan juf of meester! (2) Scholen jullie kunnen NU wat doen.

star-487494_640In mijn vorige blog schreef ik over de verdrietige uittocht van startende leerkrachten. Meestal invallers want dat is letterlijk de poel waar je in belandt na enthousiast je Pabo diploma te hebben behaald.

Scholen, jullie kunnen NU wat doen. En het kost je geen cent.

Vraag je eerst af: waarom vertrekken er talentvolle leerkrachten? Uit de enquete die ik hield voor het Verbeterplan Invallers bleek steeds weer:

 • Invallers hebben het gevoel dat ze er niet bij horen
 • daardoor kunnen ze zich niet goed verder ontwikkelen want geen studiedagen
 • financieel staan ze er onzeker voor
 • ze worden vaak onzeker omdat ze geen of weinig reflectie hebben van collega’s of de leidinggevende
 • enz.

Kortom: invallers voelen zich onzichtbaar en vallen letterlijk ergens in (AU!) en worden er daarna weer uitgeworpen. Want niet nodig = geen contact.

Zo wil niemand werken. Sterker nog: zo wil niemand dat je collega zich hoeft te voelen. Een invaller is wél je collega….

Tijdens mijn cursusdagen Zo is invallen wél leuk en in mijn Handboek Invallers Basisonderwijs geef ik veel tips hoe je je als invaller staande kunt houden, hoe je pro-actief kunt optreden in een team en hoe je goed voor jezelf zorgt. Ik hoor van deelnemers en lezers dat het hen helpt, dit steuntje in de rug.

Maar de scholen zelf, ofwel de mensen die er werken: leerkrachten en directie, kunnen de invallers ook een stap tegemoet komen. Daar hoef je niet over te vergaderen, er is geen protocol nodig en je kunt het nu direct toepassen. En het kost niemand een cent!

Pas onderstaande punten toe en zie de wonderen gebeuren. Hier krijg je namelijk als vaste medewerker in de school ook veel energie van. Succes er mee en laat eens horen hoe dit werkt in de praktijk. En ook: laat het eens horen als je dit al deed en misschien nog meer goede tips hebt voor een prettige ervaring van de invaller. Deze punten lijken je dan misschien overdreven maar ik heb nu zoveel gehoord van invallers dat dit echt nodig is. Wat een eenzaam bestaan is het op sommige scholen voor invallers….

 • Elke keer dat je hoort dat er een invaller is in de school zorg je voor minimaal één contactmoment. “Hallo” zeggen is al geweldig en liefst met een vriendelijk, uitnodigend gezicht. Misschien ben je de enige die dag die contact maakt.
 • Weet je dat er een invaller komt? Leg alles netjes klaar, geen ellenlange verhalen of opmerkingen waardoor de invaller zich als een klein kind behandeld voelt (“Wel even opruimen”) Het is een volwaardige collega! Wat zet je altijd bij je overdracht: iets aardigs als “Fijn dat je er bent” “Heel veel plezier met de klas”.
 • Help er aan mee dat invallers die vaker komen ook uitgenodigd worden voor de kerstborrel, een interessante studiedag of een bijzondere bijeenkomst op school. Misschien vindt je invaller het leuk om een keer bij je ouderavond te zijn.
 • Vraag gewoon eens op de man/vrouw af hoe het voor de invaller is om invaller te zijn. Voor veel invallers zit er verdriet en frustratie achter. Dat laten zij niet zien op school, want een goede indruk maken staat voorop en veel invallers zien het als zeuren als ze over hun vervelende gevoel beginnen. Maar hun gevoel mag ook bestaan dus maak het verschil en vraag er naar.
 • Kaart het binnen je team eens aan: hoe gaan wij om met invallers, “zien” wij ze wel en hoe kijken zij tegen onze school aan? Onderzoek hoe je de kwaliteiten van de invaller nog beter door hem/haar kunt inzetten.
 • Directie: houd van elke invaller die je binnen krijgt een dossier bij. Hoeft niks ingewikkelds te zijn. Eén blad papier, plan af en toe een reflectie gesprekje en teken aan wat de invaller nodig heeft. Heeeel interessant om te horen wat zij ervaren aan de school en de kinderen. Invallers kijken met een andere blik rond want hun perspectief is breder. Daar kun je mooi je voordeel mee doen.
 • Heeft een invaller speciale talenten? Vraag of hij/zij die wil delen met het team, of “huur” de invaller in net zoals je met een instantie doet. Dat is pas leuk: de invaller als stralend middelpunt!
 • Geef de invaller af en toe een kleine attentie. Een aardig kaartje, een bosje bloemen, iets lekkers. Doe het niet zozeer bij een speciale gelegenheid maar gewon omdat je diegene waardeert. Ja inderdaad, net als bij de Merci – reclame. Want daar gaat het om: een attentie.
 • Tover een glimlach op het gezicht van een invaller en geef regelmatig een welgemeend compliment. Zo, nu ben jij ook betoverd want zo’n mooie glimlach terug krijgen doet iets met je.

Nog niet genoeg tips? Ik kan eindeloos doorgaan maar stop nu even. Ik moet bijna weer van de veerboot af 😉 Vul mij gerust aan in het reactieveld.

En nu maar hopen op een winter vol warme scholen waar invallers zich gezien en gewaardeerd voelen!

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in Energie houden, Handboek Invallers Basisonderwijs, Probleem oplossen, werkplezier, Zo is invallen wél leuk en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Niet weggaan juf of meester! (2) Scholen jullie kunnen NU wat doen.

 1. Lize van der Veen zegt:

  Fijn Hetty, je zegt het heel treffend! De keren dat ik werd ‘gezien’ tijdens de invaldag, maakten de stress van de dag een stuk minder! Het is inderdaan een heel eenzame klus.

  Like

 2. Patricia Sijbrandi zegt:

  Helaas gebeurd het weleens dat je je als invalkracht onzichtbaar voelt. Dat er aan het einde van de dag niemand heeft gevraagd hoe het ging, dat ze je niet hebben gevraagd om samen de lunch te nuttigen en geen gedag hebben gezegd… Je voelt je dan flink verloren. En dan ga je met een rotgevoel naar huis, ook al stond je voor een leuke groep en heb je veel plezier gehad met de kinderen. Gelukkig gebeuren dit soort dingen niet heel vaak, maar dát het gebeurd is al erg genoeg. Gelukkig zijn er ook genoeg scholen waar ik mij wél welkom voel :-).

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s