Muziek op school: ook in jouw rooster is er altijd tijd voor.

singing-304617_640Fluitend aan het werk, zingend onder de douche, neuriënd een klusje doen: er zit zoveel muziek in ons. En zoals je ziet in deze voorbeelden: je hoeft er geen extra tijd voor vrij te maken om iets met die muziek in jou te doen.

Zo kan het ook op school. Het rooster zit helaas vaak propvol. Muziekles is vaak het kind van de rekening en verdwijnt…..Maar daar laten we ons niet door ontmoedigen!

Voor muzikale opvoeding (ja, het is opvoeding, vergelijk “lichamelijke opvoeding”) zou het het mooist zijn als je er elke dag een les uur aan kunt besteden. Maar je kunt het ook omdraaien; besteed elk lesuur een beetje aan muziek. Voordat je het beseft heb je een zingende klas.

Zo kun je dat doen:

  • Begin de dag met steeds hetzelfde lied. Daarna begint de les. Een duidelijk begin van je dag, lekker ordelijk. Bij deze invaljuf/meester beginnen we altijd zó.
  • Schriften uitdelen/ spullen opruimen: wie klaar is kan alvast meedoen met het ritme dat je met de klas op de tafels klopt, in de handen klapt of maak er zelfs body percussion van. Werkt aanstekelijk! Als iedereen uiteindelijk meedoet nog een roffeltje er achter aan en door naar de volgende les.
  • Lopen naar de gymzaal? zet een lied in. Handig als het mooi past in het loopritme. Loop langs de rij als een dirigent en probeer eens een canon.
  • Sluit de dag af met een lied en beweging daarbij. Intussen kunnen de laatste rommeltjes worden opgeruimd en iedereen kan vrolijk naar huis.

Hopelijk brengen deze momentjes en ideetjes je op nóg meer mogelijkheden voor muziek op school. Mijn favoriete site voor muziek en zingen met kinderen is www.vrijeschoolliederen.nl 

Heeeerlijk als je de kinderen in de pauze en tussendoor weer hoort zingen en neuriën. Geniet er van!

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in Energie houden, muziek, Organisatie, Probleem oplossen, zingen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s