Zo voelt het beter in drie stappen

paperclip-73087__180Het gebeurt je als invaller wel eens dat je een diepe zucht slaakt van vermoeidheid als de bel nog niet is gegaan maar jij de moed al bijna laat zakken: wat een rommeltje in de klas! Hoe kun je überhaupt prettig beginnen als

  • het bureau vol met stapeltjes ligt? Die zijn voor de vaste leerkracht misschien perfect maar jij hebt wel erg weinig werkplek over.
  • de kasten uitpuilen en de bovenste planken ook waardoor je een overvol gevoel hebt terwijl jij net voorzichtig voor het eerst deze ruimte betrad.
  • er allerlei tekenen van haastige verzorging zichtbaar zijn die jou onrustig maken zoals verlepte plantjes, rommelhoeken en een heel onhandige indeling van het lokaal.

Je kunt wegrennen, er de hele dag vechten of: zucht nog een keer en los het probleem op in drie stappen. Daarna kun je weer vrij ademen, jouw ruimte innemen vandaag en ongestoord je werk doen:

  1. Haal het hele bureau leeg. Ja, het HELE bureau. Gooi niet alles door elkaar, haal er uit wat je nodig hebt voor vandaag maar leg de stapeltjes bij elkaar in een dichte kast en doe die kast dicht. Zo, ruimte voor jouw mappen en andere zaken. Aan het einde van de dag leg je de stapeltjes keurig terug op het bureau
  2. Zet op een paar planken de boeken recht. Dit kun je uitstekend doen als je de leerlingen aan een eerste opdracht hebt gezet en eventueel laat je in de loop van de dag één of meer kinderen jou helpen. Dat willen ze vaak graag, zij hebben net als jij last van de rommel. Een paar planken netjes maakt al zoveel verschil! Je kunt meer doen maar ga niet te ver, besteed je energie aan de klas want daar kwam je voor.
  3. Verzorg liefdevol al dan niet samen met de leerlingen, de plantjes en het interieur. Geen grote veranderingen, degene voor wie je vervangt kan zich ook vervelend voelen daardoor. Als invaller heb je niet al die oudergesprekken, vergaderingen, overlegmomenten met IB-ers en al die andere taken die de leerkracht die jij vervangt wél heeft. Heb er compassie mee dat de verzorging van het lokaal er bij in schiet en schenk jouw verzorging zonder dat je je opdringt.

Zo, voelt dat beter? Je hebt een opgeruimde werkplek en het lokaal ziet er netter en verzorgder uit.

Veel werkplezier!

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in Energie houden, Loslaten, Organisatie, werkplezier en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s