Sint Maarten: daarom vier je het

Sint Maarten transparant

Vind je deze illustratie, een transparant van papier, mooi? Heel veel voorbeelden van transparanten, waar onder deze, vind je in dit boek: Transparanten doorlicht van Juul van de Stok ISBN 9789491748240

Het is volgende week weer 11 november. Dan lopen de kinderen in het vaak gure weer en in het donker langs de huizen met hun lichtjes. Als je open doet voor hen krijg je een liedje te horen over geven en delen. Net zoals Sint Maarten dat deed met de bedelaar aan de poort van de stad toen hij nog een soldaat was. Hij deelde zijn mantel in twee en ’s nachts droomde hij dat hij aan Christus zelf die mantel had gegeven.

De helft van je mantel delen: het is een voorbeeld van hoe je je rijkdom kunt delen met een ander zonder jezelf tekort te doen. Het zwaard van Sint Maarten splijt als het ware de tijd in tweeën. De ene helft, het verleden met alle herinneringen en ervaringen, blijft voor onszelf. De andere helft, de toekomst, het nieuwe jaar met al wat wij met moed en vertrouwen tegemoet gaan,
schenken wij aan onze plicht tegenover onszelf en onze medemens.

Zoals de oogst van het land nu binnen is, is je “zielenoogst” van het afgelopen jaar ook binnen. Het moment van overgang van verleden naar toekomst is het moment van bezinning, om te bekijken: wat heb ik goed gedaan, waar ben ik te kort geschoten en waar heb ik spijt van.

Ons innerlijk licht kunnen we alleen ontwikkelen door eigen zielenkracht en dat moeten we uitdragen in de wereld buiten ons. Dit kleine vlammetje trachten we in onze uitgeholde biet brandend te houden, in de duisternis om ons heen waar een kleine windvlaag het al kan uitdoven, en we zingen:

Hier (in mij) woont een rijk man,
Die mij heel veel geven kan
Lang zal hij (in mij) leven,
Veel zal hij mij geven
Zalig zal hij sterven,
De hemel zal hij erven
God zal hem lonen
Met honderdduizend kronen
Met honderdduizend lichtjes an
Hier komt Sinte Maarten an.

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in Jaarfeesten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s