Zo werken de kinderen stil tijdens het zelfstandig werken

boy-369236__180Zelf houd ik er van dat het tijdens het zelfstandig werken als ik inval helemaal stil is. Geen samenwerking dus (of alleen een deel van de les mogelijk). Ik heb veel aandacht nodig voor het nieuwe dat ik meemaak: welke kinderen komen niet aan het werk of lopen vast, wie zit er te prutsen of gaat ergens anders over praten?

Als je de kinderen niet kent is het fijn als iedereen helemaal stil werkt, des te beter merk je op wat er nodig is en voor wie.

Sla deze drie stappen nooit over:

1 Vertel de kinderen wat het doel is van het werk dat ze nu gaan maken: kijk of je zelf kunt toepassen wat ik daarnet heb uitgelegd, we oefenen nu iets dat je elke week oefent, volgende week geeft je eigen meester hier een toets over, hiermee leer je iets dat je bij het maken van een werkstuk goed kunt gebruiken. Zorg dat de kinderen ervaren dat ze er gemotiveerd van raken.

2 Vertel de kinderen wat je aan gedrag van hen verwacht en wat ze van jou kunnen verwachten van tijdens het zelfstandig werken: als je materiaal moet pakken doe je dat stil, in ieder geval moet (…) en (..) tot zover af, je mag niet overleggen, als je iets niet weet sla je het eerst over totdat ik langs kom, als je klaar bent dan ga je 9..)  of (..), ik doe steeds een ronde door de klas dus bewaar je vraag voor als ik in de buurt kom, (..)  en (..) komen eerst aan de instructietafel. Je ziet het voor je en doe het zoals het bij jou en in de situatie past natuurlijk.

3 Controleer of iedereen nu weet wat de bedoeling is. Geef twee of drie kinderen een beurt en stel een vraag over wat net is afgesproken, bijvoorbeeld: Mag je overleggen met je buur? Wat moet je doen als je niet verder kunt? Wat moet je doen als je klaar bent?

Als je merkt dat er toch nog wat onrust is ga je vrolijk verder met je teugels in de handen: aan het werk gaan kun je ook in stapjes doen en bij elke stap even controleren of iedereen de spullen voor zich heeft. Dan corrigeer je meteen de laatste praatjes/geluiden:
– pak je boek
– leg het open op blz. .. voor de kinderen van niveau .. en blz… van niveau …
– doe je schrift open
– schrijf de datum op en het lesnummer
Nu mag je beginnen.

Je stem is nu heel zacht, en als leerkracht fluister je alleen nog maar. Je bewegingen houd je ook rustig, als iemand toch praat probeer eerst met een gebaar dit kind tot stilte te manen. Jouw eerste taak als leerkracht bij het zelfstandig werken is zorgen dat Iedereen stil aan het werk is. Dan begint je verlengde instructie aan de instructie tafel en loop je je rondes.

Over fluisteren gesproken: ik hoorde al de termen “spionnenstem” en “vlinderstem”.

Hoe noem jij een fluisterstem in de klas?

reconnoiter-60779__180butterfly-142506__180

Advertenties

Over invaltips

Directeur Basisonderwijs, Begeleider en opleider invallers basisonderwijs, auteur boeken en columns, (gast) spreker
Dit bericht werd geplaatst in orde houden en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zo werken de kinderen stil tijdens het zelfstandig werken

  1. Dit zijn van die dingen die je wel weet als leerkracht, maar toch vergeet je het vaak. Nog even goed van te voren benoemen wat de bedoeling van de les is, en hoe de les gemaakt moet worden. Sommige klassen werken ook met een blokje/kubus tijdens zelfstandig werk voor op de tafels van de leerlingen. Is ook heel duidelijk, maar moet soms nog wel even herhaald worden, al was het alleen maar zodat de leerlingen weten dat ook de invalleerkracht weet hoe dat werkt 😉 Namen voor fluisterstem: “liniaalstem” ben ik tegengekomen.

    Like

  2. Pingback: Voorkomen, helpen en maatregelen nemen: beter dan “straffen” | invaltips: alles voor de invaller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s